Kişisel İmaj Nasıl Oluşturulur?

Esra Aytekin
2 min readJan 20, 2020

--

Hakkınızda oluşturulan izlenimlerin başkalarının zihinlerine pozitif ya da negatif bir imge, resim olarak kodlanması ve sizin ise o imgeyle artık ayrılmaz bir parçanız olarak sımsıkıya bağlı olmanız durumu diye tanımlayabiliriz kişisel imajı. Başkasının gözünden kendimizi görme farkındalığına sahip değiliz ama biraz araştırırsak bu konuda çalışan kişilerin iş hayatında çok daha fazla yükseldiklerine tanık oluruz.

Farkında olsak da olmasak da hepimizin bir imajı olduğundan “imaj yaratmak” ya da ülkemizde çok kullanılan haliyle “image maker” kavramının gerçek bir karşılığı yoktur. Fakat bu kariyeriniz üzerinde direkt etkisi olan bu algının yönetilmesi gerektiği gerçeğini de değiştirmiyor.

Nasıl ki kurumsal markalar reklamlarıyla verdikleri mesajı ve marka algılarını yönetiyorlarsa iş hayatında yükselmek isteyen kişiler de kişisel markalarının en önemli parçasından biri olan imajlarını yönetmek konusunda aynı hassasiyeti göstermeliler. Çünkü tanıştığınız kişiler sürekli olarak karakteriniz, yetkinliğiniz, güvenilir olup olmadığınız ve iş yapabilme yeteneğiniz hakkında sizinle ilgili görüş oluştururlar. Sizin göreviniz kişisel ve profesyonel imajınız için stratejik yaklaşımla bu izlenimleri doğru bir şekilde çerçevelemektir.

Aksi halde negatif izlenim bıraktığınız birileri çıkıp sizin adınıza bunu yaymaya başladığında bu algıyı düzeltmek için çok daha fazla çaba ve zaman harcamak gerekecektir.

Kişisel imaj; bahsedildiği gibi sadece kıyafetlerden ibaret olmamakla birlikte davranışlarımız, başkalarıyla iletişimiz ve de beden dili dahil nasıl göründüğümüzü de içine alan bir puzzle olarak düşünülmeli. Tek bir parçanın eksikliği ilk izlenimde daha fazla hissedildiğinden bu yeni tanıştığınız kişilerle güçlü bir bağ kurmanızı engeller ve de vermek istediğiniz mesajın tam anlamıyla iletilmesini güçleştirir. Çünkü hatırlarsanız insanlar iletişimde mesajı vereni sevmezlerse mesajı da alma konusunda çok istekli davranmayacaklardır.

Bu açıdan baktığımızda iş hayatında imajınızı yönetmek adına yapılması gerekenler:

  1. Kim olduğunuz hakkında tutarlı olun. Gerçek bir kişisel imajın çıkış noktası kendi kişiliğiniz, karakteriniz kısaca hamurunuz olmalıdır. Yoksa olmadığınız biri gibi davranmaya çalışmak er ya da geç gerçek kişiliğinizi ortaya çıkaracağından “güven” sorunu yaşamanıza neden olacaktır.
  2. Güçlü bir ilk izlenim yaratmayı öğrenin. Bunla ilgili daha önceki yazımızı okumanızı tavsiye ederim.
  3. Sektör ve pozisyonunuza göre profesyonel bir görüntü sergileyin.
  4. İşiniz ve müşterilerinizin beklentisi hakkında bilgi sahibi olun.
  5. Özgüvenli bir duruş sergileyin.
  6. Samimi olun.
  7. Güven inşa edin.
  8. Dijitalde bıraktığınız izleri sürekli kontrol edin. Sosyal medya ve profesyonel ağlardaki paylaşımlarınız da verdiğiniz mesajla uyumlu olsun. Profesyonelliği bozacağını düşündüğünüz içeriklerin herkes tarafından görünmesini sınırlayın.

Bu yazının orjinali www.besellf.com sitesinde yayınlanmıştır.

--

--

Esra Aytekin

Senior Marketing Professional, Mentor for startups @ İTÜ Çekirdek